جلبک زدن مخزن آب، یک مشکل جدی هنگام ذخیره کردن آب است. جلبک زدن در مخازن، کار مفید آن ها را دچار اختلال میکند و سبب آلودگی میشود. جلبکها موجودات تک سلولی گیاهی هستند که در شرایط مناسب، به سرعت در داخل مخزن رشد میکنند و میتوانند کیفیت آب را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. بهترین راه برای جلوگیری از جلبک زدن مخازن آب تمیز کردن منظم مخازن است. به طور معمول، مخازن ذخیرهی آب در معرض نور شدید و مستقیم خورشید هستند که رشد جلبک ها را افزایش میدهند. جلبک ها به سرعت آب را آلوده میکنند، در واقع هنگامی که جلبک ها در مخزن ذخیره آب رشد میکنند، آب بی مصرف میشود. توصیه میشود برای جلوگیری از رشد و تکثیر جلبک ها در مخازن آب، از مخزن ضد جلبک استفاده نمایید. در این صفحه میخواهیم چگونگی و روش های جلوگیری از جلبک زدن را با شما به اشتراک بگذاریم.
فهرست مطالب
Toggleراهکار های جلوگیری از جلبک زدن مخزن آب
همان طور که متوجه شدید جلبک زدن در مخازن آب یک مشکل شایع است که ممکن است منجر به عواقب ناخوشایندی مانند تغییر طعم و بوی آب، گرفتگی لولهها و شیرآلات و حتی ایجاد بیماری شود. در ادامه، به برخی از روشهای پیشگیری از جلبکزدن در مخازن آب اشاره کرده ایم.
-
سرویس دوره ای مخزن آب
جلبک ها از رسوبات و لجن تغذیه میکنند. با تمیز نگه داشتن مخزن، منبع غذایی آن ها را حذف خواهید کرد؛ همین امر مانع رشد جلبک میشود. از سویی دیگر جلبک ها در آب های راکد بهترین رشد را دارند.
بنابراین با قرار دادن پمپی که آب را در داخل مخزن پمپاژ کرده و به گردش در می آورد میتوانید آب موجود در مخزن را در حال حرکت نگه دارید. این روش، همچنین به افزایش سطح اکسیژن کمک کرده و در نتیجه باعث کاهش سطح نیتروژن میشود. لازم است به عنوان سرویس دوره ای مخزن آب، آن ها را هر سه ماه بررسی کنید.
-
عدم نصب مخزن در تابش مستقیم خورشید
اگر از مخازن معمولی استفاده میکنید، باید آنها را در محلی سایه دار قرار دهید. تابش مستقیم نور خورشید یکی از عوامل اصلی رشد جلبکها است، زیرا جلبک ها برای رشد به نور و گرما نیاز دارند.
-
افزودن مواد شیمیایی
برای جلوگیری از رشد جلبک ها میتوانید از مواد سفید کننده یا کلر در مخازن آب استفاده کنید. در ادامه هر یک را به طور مختصر توضیح داده ایم.
-
مسدود کردن محفظه های نور
با انتخاب مخزن آب مناسب، میتوانید مشکل جلبک ها را برطرف کنید. انتخاب مخزن ضد جلبک که جنس آن از پلی اتیلن باشد، میتواند نقش مهمی در جلوگیری از رشد جلبک داشته باشد. از سوی دیگر، هنگام تهیه مخازن پلاستیکی آب، در نظر گرفتن رنگ مخزن مهم است؛ زیرا جلبک ها با وجود نور رشد میکنند.
در مخازن مات، نور خورشید به طور کامل مسدود میشود، بنابراین از رشد جلبک ها در منبع آب جلوگیری خواهد کرد.
-
تمیز نگه داشتن مخازن آب به طور منظم
توصیه میشود در صورت تابش نور غیر مستقیم خورشید، مخزن را به طور منظم هر سه تا شش ماه تمیز کنید. در صورت تابش مستقیم نور خورشید، تمیز کردن باید بیشتر انجام شود. برای این کار لازم است تا تمام آب را تخلیه کرده و مخزن را بشویید.
از وسایل مناسب برای تمیز کردن مخزن استفاده کنید و قبل از این که دوباره آن ها را پر کنید آن ها را کامل بشویید. فراموش نکنید که پس از تمیز کردن مخزن آن را فیلتر کنید؛ زیرا به از بین بردن جلبک های جدید کمک میکند.
-
سیستم فیلتراسیون چند مرحله ای
سیستم تصفیه چند مرحله ای، به خصوص با فیلتر UV، یکی از بهترین راهها برای تمیز نگه داشتن آب است. به عنوان یک قاعده، هر چه فیلتر های بیشتری در مخزن آب خود نصب کرده باشید، آب ذخیره شده تمیز تر خواهد بود.
-
مخزن آب پلی اتیلن ضد جلبک
مخزن ضد جلبک پلی اتیلن، برای نگهداری مواد شیمیایی و سایر سیالات به ویژه آب در صنایع کشاورزی، پتروشیمی و خانگی استفاده میشود. انواع مخازن پلی اتیلن با قیمت مناسب و به صورت مخازن افقی، عمودی، مخروطی و مکعبی توسط برند های معتبر تولید می شوند.
- مخزن پلی اتیلن افقی
مخزن پلی اتیلن افقی که در سایز های مختلف تولید میشود دارای سه نوع مخزن تک لایه، دو لایه و سه لایه میباشد. از مخازن پلی اتیلن دو لایه بیشتر برای نگهداری مواد شیمیایی استفاده میشود. مخازن پلی اتیلن سه لایه خاصیت ضد تشعشع دارند، به همین دلیل برای ذخیرهی آب بسیار مناسب هستند.
- مخزن پلی اتیلن عمودی
مخازن پلی اتیلن عمودی که در سایز های 5 تا 126 متر مکعب تولید میشود، دارای ظرفیت 5000 تا 126000 لیتر را دارد. به سه نوع تک لایه، دو لایه و سه لایه تقسیم میشود. ساخت مخزن پلی اتیلن عمودی به گونه ای است که به دیواره های تقویت شده ارگونومیک مجهز بوده و قابلیت نگهداری مواد و مایعات با PH بالا و پایین را دارد.
- مخزن پلی اتیلن مکعبی
از دیگر انواع مخازن میتوان به مخزن پلی اتیلن مکعبی با ظرفیت 30000 لیتر اشاره کرد. این نوع از مخازن، یکی از پرکاربرد ترین مخازن از نوع پلی اتیلن محسوب میباشد.
با استفاده از این راهکارها میتوان از بروز مشکل جلبک زدن مخزن آب جلوگیری کرده و آب آشامیدنی شما را از هر گونه خطر دور کند.
دلایل جلبک زدن مخزن آب
یکی از مشکلات رایج برای افرادی که از مخازن به عنوان منبع اصلی آب استفاده میکنند، رشد جلبک است. در حالی که بسیاری از اشکال جلبک ممکن است بی ضرر باشند، اما برخی از آن ها سمومی تولید میکنند که نه تنها میتوانند از نظر طعم و بو ناخوشایند باشند؛ بلکه اثرات جدی برای سلامتی خواهند داشت. در ادامه به برخی از دلایل جلبک زدن در مخزن آب اشاره کرده ایم.
- نور خورشید
- گرمای هوا
- مواد مغذی
- راکد بودن آب
- عدم شستشوی و ضد عفونی کردن مخزن
- استفاده از مخازن نامناسب
- ورود مواد خارجی به مخزن
- نقص در سیستم تصفیه آب
- تغییرات PH آب
- وجود حیوانات در داخل مخزن
این موارد اصلی ترین دلایل جلبک زدن مخزن های آب میباشند. شما با جلوگیری مواردی که گفته شد و با رعایت کردن نکات بالا میتوانید از بروز جلبک در تانکر و با مخازن آب خود جلوگیری کنید
مراحل از بین بردن جلبک ها
اگر مخازن آبتان دچار جلبک زدگی شد، میتوانید از مراحل سادهی زیر برای از بین بردن جلبک ها استفاده کنید:
-
استفاده از کلر
استفاده از کلر یکی از روش های موثر برای از بین بردن جلبک در مخازن ذخیرهی آب است. برای استفاده از کلر، بهتر است از کلر مایع یا قرص های کلر استفاده کنید. در این روش، مقدار مناسبی از کلر به آب اضافه شده و به مدت زمان مشخصی در آب باقی میماند تا جلبک ها از بین برود. پس از مدت زمان معینی آب مخزن باید به دقت تمیز شده و کلر اضافی از آن حذف شود تا آب قابل استفاده باشد.
-
استفاده از سفید کننده یا سرکه
استفاده از سفید کننده یا سرکه نیز روشی دیگر برای از بین بردن جلبک در مخازن ذخیرهی آب است. برای استفاده از سفید کننده، میتوانید مقدار مناسبی از آن را به آب اضافه کرده و به مدت زمانی در آب باقی بگذارید تا جلبک ها از بین بروند. همچنین، استفاده از سرکه نیز میتواند جلبک ها را از بین ببرد، اما باید به دقت از مقدار مناسب استفاده شود تا آب دچار آلودگی نشود.
-
استفاده از دیگر تصفیه کننده های شیمیایی آبی
علاوه بر کلر و سرکه، میتوان از دیگر تصفیه کننده های شیمیایی آب نیز برای از بین بردن جلبک ها استفاده کرد. این تصفیه کننده ها معمولا حاوی مواد شیمیایی خاصی هستند که به آب اضافه شده و به مدت زمان مشخصی در آب باقی میمانند تا جلبک ها از بین بروند. اما قبل از استفاده از این تصفیه کننده ها، بهتر است دستورالعمل و دوز مورد نیاز را با دقت مطالعه کنید.
-
اضافه کردن کاه جو
اضافه کردن کاه جو نیز یکی از روش های سنتی برای کنترل جلبک ها در مخازن ذخیرهی آب است. کاه جو میتواند به عنوان یک فیلتر طبیعی برای جلبک ها عمل کند، با این روش میتوانید کمی کاه جو را به مخزن آب اضافه کنید و به یک مدت زمان معینی در آب باقی بگذارید تا جلبک ها جذب شوند. سپس کاه جو را از آب جدا کرده و آب را دوباره تمیز کنید.
جمع بندی
از داشتن منبع آبی ساده که به دلیل رشد جلبک در آن یا وجود سموم در آب، غیر قابل استفاده و خطرناک میشود بپرهیزید. مخازن پلی اتیلن ضد جلبک را انتخاب کنید، زیرا دیگر لازم نیست شستشوی مداوم داشته باشید و از تصفیه کننده های شیمیایی استفاده کنید؛ این مخازن با جلوگیری از تابش نور خورشید باعث جلوگیری از جلبک زدن آب داخل مخزن میشود.
این مخازن علاوه بر ضد جلبک بودن، دارای خاصیت ضد باکتری بوده و به عنوان مخزن آنتی باکتریال از جمله بهترین منابع آب خانگی در ایران است.