بهینه آب

عربی

بهینه آب

طراح و سازنده مخازن فلزی

Designer and manufacturer of metal tanks

نصب مخزن آب در پشت بام

نصب مخزن آب در پشت بام

یکی از دغدغه‌ های افراد ساکن در آپارتمان ها و مناطق پر تراکم شهری، فشار آب بسیار پایین و قطعی مکرر آب در برخی فصول است. به دلیل کاهش چشمگیر منابع آب زیرزمینی و ناتوانی در تامین آب مناطق مسکونی، نصب مخزن آب روی پشت بام امری ضروری است. زیرا برای فراهم آوردن فشار مورد نیاز برای تامین آب همه‌ی طبقات ساختمان، یکی از نقاط مناسب برای نصب مخزن آب روی پشت بام است. با نصب مخزن آب روی پشت بام در صورت قطعی آب، بروز مشکل در عملکرد پمپ آب و یا قطع برق، می توان آب درون مخزن را به راحتی و با فشار بالا به ساکنین ساختمان منتقل کرد. در این صفحه قصد داریم طریقه‌ی نصب مخزن آب بدون پمپ، نصب و نحوه‌ی لوله کشی مخزن آب و نصب مخزن آب پلی اتیلن را روی پشت بام با شما به اشتراک بگذاریم

طریقه‌ی نصب مخزن آب روی پشت بام بدون پمپ

مخزن نصب شده پلی اتیلن که قسمت بالایی آن کمی پوسیده است

نصب مخزن آب بدون پمپ از رایج ترین روش ها در همه جای دنیا است. حتی اگر قصد دارید از یک متخصص بخواهید که این کار را برایتان انجام دهد، بهتر است از روش نصب مخزن آب بدون پمپ و راه اندازی آن آگاهی داشته باشید تا از صحت کار مطمئن شوید

مراحل نصب منبع آب بدون پمپ

  • مرحله‌ی اول

مخزن باید در محلی امن، مستحکم، کاملا صاف و تراز شده قرار گیرد. توجه داشته باشید که برای نصب مخزن روی پشت بام، اگر نور مستقیم یا غیر مستقیم به مخزن می‌خورد، بهتر است از مخزن پلی اتیلن سه لایه یا مخزن سه لایه آنتی باکتریال استفاده کنید.

  • مرحله‌ی دوم

مهم ترین نکته نصب منبع بدون پمپ این است که مخزن یا تانکر باید در ارتفاعی بالاتر از همه‌ی شیر های مصرفی قرار داشته باشد. به این دلیل که آب مخزن بدون پمپاژ، فقط قادر به تامین آب لوله‌ هایی است که در ارتفاع پایین تری نسبت به مخزن قرار داشته باشند. پس در روش نصب مخزن آب بدون پمپ، مخزن باید در ارتفاع بالاتری باشد تا آب در وسیله نیروی جاذبه زمین با فشار کافی وارد لوله‌ های مصرفی شود.

  • مرحله‎ی سوم

در نصب مخزن بدون پمپ این نکته اهمیت دارد که هر دو اتصالی که در پایین و بالای مخزن قرار دارد، بسته شود. 

(اتصال برنجی در مخزن‌های پلی اتیلن و اتصال گالوانیزه در مخزن‌های گالوانیزه)

  • مرحله‌ی چهارم

دقت کنید که قسمت پایین تانکر‌ های پلی اتیلن به وسیله‌ی واشر و مهره‌ی مخصوص، از پشت و جلوی اتصال برنجی محکم بسته شود. در درون تانکر اتصال دیگری نیاز نیست. همچنین از جلو به دلیل نیاز به اتصال به سایر اتصالات، لازم است که روی دنده‌ های اتصال بیرونی نوار تفلون استفاده شود.

  • مرحله‌ی پنجم

نصب شناور: در هنگام نصب مخزن، شیر شناور باید درون تانکر و بالای آن متصل شود.

  • مرحله‌ی ششم

در نصب مخزن آب بدون پمپ یا هر روش نصب دیگری، طوری شناور را نصب کنید که توپی آن به سمت پایین باز و بسته شود.

  • مرحله‌ی هفتم

اگر در محل نصب مخزن بدون پمپ، لوله کشی اصلی آب وجود نداشت، برای نصب مخزن، ابتدا یک انشعاب از لوله‌ی اصلی آب سرد تا پای تانکر بکشید.

  • مرحله‌ی هشتم

به وسیله‌ی یک سه راهی، یک شاخه از لوله‌ی اصلی آب ساختمان را به قسمت بالای تانکر متصل کنید.

(استفاده از سه راهی به دلیل نیاز به بای‌پس ضروری است. بای‌پس در لغت به معنای گذرگاه یا مسیر انحرافی است. در لوله کشی بای‌پس به عنوان یک مسیر موقت است. در نصب مخزن بدون پمپ هم ممکن است نیازی به یک مسیر موقت داشته باشیم.)

  • مرحله‌ی نهم

در این مرحله از نصب مخزن آب بدون پمپ توجه داشته باشید که در قسمت ورودی آب مخزن، یک شیر برای ورود آب در شرایط اضطراری و یک شیر یک طرفه جهت جلوگیری از برگشت آب نصب کنید. سپس با یک مغزی و بوشن، لوله مذکور را به ورودی تانکر، درست پشت شیر شناور متصل کنید.

  • مرحله‌ی آخر

در مرحله ی آخر نصب مخزن آب بدون پمپ، یک لوله‌ ی دیگر را از قسمت پایین مخزن، با استفاده از والو، شیر یک طرفه به سمت داخل، مغزی و بوشن؛ به شیر ورودی آب ساختمان متصل کنید.

(والو وسیله ای است که برای قطع و وصل، تنظیم میزان جریان آب یا منحرف کردن مسیر جریان آب استفاده می‌شود. که به وسیله‌ی بستن، باز کردن، نیمه باز کردن یا منحرف کردن یک مسیر به کار می‌رود.)

لوله کشی مخزن آب در پشت بام با پمپ

مخزن آب نصب شده بر روی پایه های بلند روی پشت بام یک خانه

لوله کشی مخزن آب در پشت بام یا همکف، تفاوت زیادی با هم ندارند. ولی در شرایط توزیع آب در ساختمان و کنترل نوع مصرف، ممکن است هر مهندس تاسیسات، ایده و روش منحصر به فرد خود را داشته باشد.
در حالتی که منبع کوچکی در طبقه‌ی همکف تعبیه شده باشد، ابتدا آب درون این منبع ذخیره شده و سپس توسط پمپ همکف، آب در چندین مرحله به منبع ذخیره روی پشت بام پمپاژ می‌شود، تا مخزن بالا به مرور پر شود. سپس در زمان لزوم آب از پشت بام در طبقات توزیع می شود. در این روش نصب تانکر آب روی پشت بام، گاها آب مستقیما از مخزن و بدون کمک پمپ دوم وارد مناطق مصرف می‌شود، و گاهی نیز با استفاده از پمپ دوم وارد مدار مصرفی می‌شود.

نکات لوله کشی مخزن آب در پشت بام با پمپ

مخزن آب استیل که بر روی پایه در پشت بام یک خانه نصب شده است

  • دلیل هوا گرفتن پمپ در نصب منبع در پشت بام این است که معمولا مخزن ذخیره‌ی آب نسبت به پمپ ارتفاع کمی دارد. پمپ هایی که به منبع متصل هستند و آب شهری به آن‌ ها وصل نشده باشد، باید هواگیری شوند.
  • زمان لوله کشی مخزن در پشت بام با پمپ، اتصالات بین پمپ و مخزن را با استفاده از لرزه گیر یا زانو در مسیر انتقال آب بین مخزن و پمپ به گونه ای انتخاب کنید که لرزش حاصل از کارکرد پمپ باعث آسیب به محل اتصال فیتینگ به مخزن نشود.
  • استفاده از اتصالات انعطاف پذیر در لوله کشی منبع در پشت بام یا پمپ، باعث جلوگیری از نشت آب به دلیل لرزش یا وزن اتصالات می شود.
  • درب مخزن ذخیره‌ی آب را به گونه ای محکم نکنید که مانع جریان هوا شود، زیرا باید در زمان مکش پمپ امکان ورود هوای جایگزین درون مخزن وجود داشته باشد. (مخازن تهران پلیمر دارای درب سوپاپ دار می باشند و دیگر نیازی به نگرانی برای ورود هوای جایگزین به منبع ذخیره‌ی آب نخواهید داشت.)
  • استفاده از پایه‌ی مناسب برای نصب در پشت بام، علاوه بر ایجاد ارتفاع لازم، در صورت موزاییک نبودن پشت بام باعث می‌شود مخزن پر از آب درون ایزوگام و یا بافت پشت بام فرو نرود.
  • بهترین مکان برای نصب منبع روی پشت بام قرار دادن مخزن، در مکانی سرپوشیده و به دور از آفتاب، باد و باران است. این کار برای جلبک نزدن مخزن پلاستیکی ضروری است. البته با استفاده از مخزن پلی اتیلن سه لایه ضد جلبک می‌توانید خیالتان را بابت جلبک نزدن و بهداشتی بودن آب مخزن آسوده کنید.

نصب صحیح مخزن آب پلی اتیلن روی پشت بام

نصب مخازن پلی اتیلن امری مهم است، که باید به شکلی صحیح و طبق اصول تعریف شده نصب شود. در غیر این صورت عوارض و مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت. اگر قصد دارید خودتان مخزن آب پلی اتیلن را نصب کنید همواره به نکات زیر توجه فرمایید:

  • ابتدا ورودی و خروجی متناسب با نیاز را در گردنر سایز دقیق ورودی و خروجی بر روی مخزن زده.
  • سپس فیتینگ را در قسمت ورودی و خروجی مخزن قرار داده، مهره‌ی فیتینگ حتما باید از بیرون قرار داده شود و به هیچ عنوان از واشر فلزی استفاده نکنید. هنگام بستن فیتینگ حتما از داخل گرفته شود تا ثابت بماند. از بیرون مهره‌ی آن را محکم کنید تا واشر پلاستیکی فیتینگ از جای خود بیرون نزند.
  • در طریقه‌ی نصب مخزن بر روی جایگاه، باید مکانی صاف و هموار را در نظر گرفت و از نصب مخزن بر روی سطوح شیب‌دار خودداری کرده و از نبودن هر شی خارجی مانند سنگ و… روی سطح مورد نظر اطمینان حاصل کنید. همچنین از تراز کردن مخزن با تکه کاشی یا تکه سنگ خودداری کنید.
  • در طریقه‌ی نصب مخزن، زیر اتصالات و لوله در اندازه های بزرگ را حتما با تکیه گاه ایمن کنید تا فشار وارد شده باعث ترک خوردن مخزن نشود.
  • سپس از نصب اتصالات مخزن را از آب پر کرده و ورودی و خروجی ها را چک کنید که آب بندی شده باشد.
  • از نگهداری مایعات با دمای بیش از شصت درجه سانتیگراد در مخازن خودداری کنید.
  • جهت حمل و نقل با وسایل نقلیه، مخزن را به طور مناسب با طناب محکم کرده. در هنگام تخلیه از پرتاب کردن خودداری کنید تا از صدمه زدن به مخزن جلوگیری کنید.

جمع بندی

نصب منبع آب روی پشت بام باعث می‌شود که از شر قطعی های مکرر آب و فشار پایین آب شهری راحت شوید و در شرایط اضطراری، به راحتی بتوانید به آب دسترسی داشته باشید. برای نصب اصولی و درست منبع در ساختمان، بهتر است دستورالعمل هایی که در این صفحه برای شما قرار داده شده است را کامل مطالعه کنید و در عمل آن ها را اجرا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *