تعمیر مخزن آب روشی کم هزینه اما کارآمد در جهت جلوگیری از نشت و آلوده شدن آب در هنگام ترک خوردگی، پارگی یا شکستگی های کم عمق مخزن است. مخازن آب، نقطه اتصال میان منابع آبی و مصرف کنندگان هستند. این مخازن، نه تنها برای ذخیره آب مورد استفاده قرار می گیرند، بلکه نقش مهمی در تامین آب شهری، کشاورزی، صنعت، و تولید انرژی دارند. کیفیت پایین مواد اولیه، استفاده از وسایل تیز مانند مته یا اره، گرمای شدید و برودت هوا، ضربه شدید به مخزن و نصب غیر اصولی در جای نامناسب از دلایل سوراخ شدن یا شکستگی مخازن آب است. بنابراین مخازن نیز مانند هر وسیله دیگر، نیازمند تعمیرات و سرویس دوره ای منظم هستند. در این مقاله، ما به مراحل تعمیر مخازن آب خواهیم پرداخت. از بررسی وضعیت مخزن تا تعمیر و تعویض تجهیزات قدیمی و خراب، همه جزئیات را در ادامه مطالعه خواهید کرد، تا به مدت طولانی تری بتوانید از این مخازن استفاده کنید.
فهرست مطالب
Toggleچه مخازنی قابل تعمیر هستند ؟
تعمیر مخزن های آب به چند عامل بستگی دارد. فقط برخی از شکستگی های مخازن آب که طولی کمتر از 15.5 و عرض کمتر از 1.5 سانتی متر دارند قابل تعمیر هستند و در دیگر موارد که عمق و وسعت شکستگی زیاد است، مخازن قابل ترمیم و تعمیر نمی باشند و نیاز است تا به طور کامل تعویض گردند. همچنین اگر محل شکستگی تحت فشار آب بوده و حجم مخزن نیز بالا باشد ترمیم مخزن کاری بسیار سخت خواهد بود و باید توجه داشت که اگرچه ممکن است در کوتاه مدت ترمیم شود ولی به احتمال زیاد مجددا نشتی رخ خواهد داد.
طریقه تشخیص مخزن آسیب دیده
مخازن آب در مقابل حرارت بالا، نصب غیر اصولی، افتادن یا پرت شدن، ضربه شدید و یا برخورد اجسام برنده مقاوم نیستند و آسیب هایی می بینند که نیاز به تعمیر دارند. اولین گام برای تعمیر مخزن های آب، تشخیص محل آسیب دیده و میزان آسیب دیدگی است. برای تشخیص مخزن آسیب دیده، می توانید از روش های زیر استفاده کنید.
استفاده از نور در داخل مخزن
در این روش باید یک منبع نور را داخل مخزن قرار دهید، سپس مخزن را از بیرون بررسی کنید. نور در جاهایی که سوراخ ها و ترک ها وجود دارد بیشتر و واضح تر نمایان می شود.
استفاده از نور از خارج مخزن
در این روش منبع نور را خارج از مخزن قراره دهید و به سمت مخزن بتابانید، سپس درون مخزن خم شوید. قسمتی که نور بیشتری از آن قسمت وارد مخزن می شود سوراخ و یا ترک موجود بر روی مخزن است.
استفاده از نور طبیعی
در این روش نیاز به همکاری دو نفر است. در جایی که نور طبیعی روز وجود دارد، یک نفر داخل مخزن رفته و شخص دیگر دریچه مخزن را می پوشاند. با تاریک شدن فضای داخلی مخزن، نور از شکاف های مخزن وارد می شود و شما می توانید ترک ها را تشخیص دهید.
تعمیر مخزن آب پلاستیکی
پس از پیدا کردن محل شکستگی مخزن و بررسی موقعیت و میزان شکستگی مخزن در صورتی که اندازه و عمق شکستگی زیاد نبوده و محل آسیب دیدگی تحت فشار آب نمی باشد می توان برای تعمیر مخزن آب خود اقدام کنید. به طور کلی دو روش برای تعمیر مخزن های آب وجود دارد که در ادامه هر دو را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
تعمیر و جوشکاری مخزن پلی اتیلن
جوشکاری مخزن پلی اتیلنی فرآیندی است که اغلب برای اتصال قطعات پلاستیکی استفاده می شود. اصلی ترین و دائمی ترین روش برای ترمیم مخازن پلی اتیلنی که ترک خورده یا دارای شکستگی های قابل تعمیر هستند، جوشکاری پلی اتیلنی است. در این روش با استفاده از ابزارهای مخصوص این نوع جوشکاری دو سمت جداره مخزن را که باید به هم متصل شوند تا زمانی که نرم شوند، گرم کنید. سپس قطعات گرم شده را با هم و به هم فشار دهید تا ذوب شوند و به هم بچسبند. در گام بعد جوش پلی اتیلن را با استفاده از حرارت در امتداد محل شکستگی و یا ترک خوردگی، برای محکم کردن محل جوشکاری و به منظور جلوگیری از ترک مجدد، جوش دهید. و در نهایت اجازه دهید محل جوش خنک و سفت شود. این روش مناسب هر گونه شکستگی عمیق و ضخیم است.
چسب مخزن پلی اتیلن
یکی از روش های معمول اما موقت برای تعمیر شکستگی و نشتی های کوچک و کم عمق در مخازن پلاستیکی (پلی اتیلن) استفاده از چسب های مخصوص عایق است. استفاده از چسب برای تعمیر مخازن آب، از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است. در صورتی که شکستگی ها و ترک های ایجاد شده بر روی مخزن آب کوچک باشد و عمق آن ها زیاد تر از حد معمول نباشد، می توان برای درزگیری، از این شیوه استفاده کرد. تاثیر چسب مخزن آب، بستگی به محل پارگی و ترک ایجاد شده دارد و باید توجه داشت که این روش به تنهایی کافی نبوده و در بسیاری از موارد بعد از مدتی در همان نقطه از مخزن مجددا ترک ایجاد شده و باعث نشت آب شده است .
نگهداری و جلوگیری از ترک خوردن و نشتی مخزن آب
روش هایی برای نگهداری مخزن های آب جهت افزایش طول عمر مخزن و جلوگیری از ترک خوردن و نشتی مخزن آب وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
- برای جلوگیری از نشت یا خرابی مخزن، انتخاب محل مناسب جهت نصب آن بسیار مهم است. باید مطمئن شوید که محل انتخابی صاف و استوایی بوده و در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرد.
- عایق کاری مخزن و لوله های آن با ورقه های فویل در زمستان، باعث ضربه گیری و ایجاد مقاومت بیشتر آن ها می شود.
- برای جلوگیری از رشد باکتری ها باید مخازن را به صورت دوره ای و منظم تمیز کرد.
- مخازن را نباید معرض مواد شیمیایی قرار داد. همچنین، برای تمیز کردن مخزن ها باید به جای استفاده از مواد شیمیایی، از مواد طبیعی مانند سدیم بی کربنات یا سدیم هیپوکلریت استفاده کنید.
- در صورتی که قصد دارید مخزن را پر کنید، باید به این نکته توجه کنید که فشار آب درون آن بیش از حد نشود.
- در فصول سرد مخزن برای جلوگیری از یخ زدگی و ترکیدن مخزن بهتر است مخزن را کمتر از حد حجم آن پر کنید.
جمع بندی
با توجه به این که مخزن های آب، نقش بسیار مهمی در ذخیره سازی و نگهداری مایعات دارند. لذا تعمیر و نگهداری صحیح مخزن آب، با نظارت دقیق و رعایت استانداردها، بسیار پر اهمیت است. با انجام مراحل تعمیر مخزن به درستی، می توانید عمر مفید مخزن آب را افزایش دهید و از منابع آبی بهره برداری کنید. تعمیر مخزن آب امری تخصص بوده و نیازمند دقت بسیار است. از این رو در این مقاله روش های مختلف تعمیر مخازن آب و روش های جلوگیری از نشت آب را به طور کامل بررسی کردیم. پیشنهاد می شود به راهنمایی های سازنده مخزن در دفترچه راهنما هم توجه کنید.