نشتی مخزن آب یکی از مشکلات شایع و ناخوشایند در مخازن مختلف است که میتواند منجر به از هدر رفتن مقادیر قابل توجهی از آب ذخیره شده شود. امروزه پر استفاده ترین نوع مخازن، مخازن پلاستیکی (پلی اتیلن) هستند. این مخازن در صنایع مختلف، با کاربردهای متفاوت مانند نگهداری آب آشامیدنی و مایعات و در بعضی مواقع نگهداری گاز مورد استفاده قرار میگیرند. مخازن پلی اتیلن بسیار مقاوم در برابر خوردگی، فشار و ضربه میباشند، اما در مواردی هر چند نادر ممکن است این مخازن دچار شکستگی و ترک خوردگی و در نهایت نشتی آب شوند. در ادامه این مطلب ما به علت های نشت آب از مخزن، روش های پیدا کردن محل نشتی و چگونگی تعمیر این مخازن را به طور کامل بررسی کردیم و نکاتی در مورد نحوه صحیح و اصولی نگهداری از مخازن پلی اتیلنی آب را نیز در ضمیمه قرار دادیم.
فهرست مطالب
Toggleعلل نشت آب از مخزن
نشتی ها اغلب به دلیل عوامل متعددی همچون انسداد دریچه مخزن، عدم تعمیر و رفع انسداد و همینطور چکاپ های دوره ای نامنظم، برخورد ضربه شدید، استفاده مداوم از مخزن، فشار بالای آب، افتادن یا پرتاب شدن مخزن و یا قدیمی شدن مخزن ایجاد میشوند. همچنین از دیگر دلایل نشت مخازن ثابت بودن مخزن که منجر به تجمع گرد و غبار و ایجاد لکه در قسمت بیرونی مخزن شده و به مرور باعث پوسیدگی و سپس نشت میشود و همچنین تغییرات آب و هوایی و دیگر شرایط محیطی نیز سبب پوسیدگی و در نهایت نشت آب از مخزن میشوند، در چنین شرایطی باید بهترین انتخاب را در تعمیر مخازن آب با توجه به شرایط انجام داد. با انتخاب روش مناسب و به موقع، میتوان از وارد شدن آسیب های جدی و جبران ناپذیر به مخزن جلوگیری کرد و مانع هدر رفت آب شد
روش های پیدا کردن نشتی مخازن آب
برای پیدا کردن محل نشت مخزن مراحل مختلفی همچون بررسی اتصالات و بررسی بدنه را باید طی نمود. در ادامه به هر یک از این موارد به طور جامع پرداخته ایم.
بررسی اتصالات
وجود مشکل فنی در اتصالات و پیچ و مهره هایی که برای اتصال لوله ها به هم و یا اتصال لوله به مخزن استفاده میشود، یکی از عمده دلایل نشت آب از مخزن است. همچنین از دیگر دلایل نشت مخازن، استاندارد نبودن تاسیسات و وسایل استفاده شده در نصب مخزن میباشد. در هنگام بررسی اتصالات مخزن با توجه به علت نشت میتوان راه حل مناسب برای تعمیر را پیدا کرد. برای مثال اگر پایین مخزن خیس یا مرطوب شده باشد، ممکن است مشکل از فلوتر های غیر استاندارد یا شل بودن قسمت مهره بیرونی فیتینگ در قسمت خروجی مخزن آب باشد.
بررسی بدنه مخزن
در صورت بررسی و عیب یابی تمامی اتصالات مخزن و سلامت آن ها، ممکن است مشکل نشتی، ترک و شکستگی بدنه یا کفی مخزن باشد. در این صورت شما میتوانید مخزن خود را بعد از تخلیه کامل مواد درون آن از روش های زیر تعمیر و ترمیم کنید.
روش های جلوگیری از نشتی مخزن آب
نشتی مخازن آب یکی از مشکلات رایجی است که حتی در مقاوم ترین مخازن نیز ممکن است دیده شود. مخازن نگهداری آب با گذر زمان ممکن است دچار پوسیدگی، ترک و شکاف شوند، بنابراین حفظ سلامت این مخازن آب نیاز به تعمیر و نگهداری منظم و دوره ای دارد. برای ترمیم آسیب دیدگی های مخازن پلاستیکی آب، چند راهکار مختلف وجود دارد که در ادامه چند مورد از آن ها را به طور کامل بررسی خواهیم کرد. البته توجه داشته باشید که برخی از این روش ها دائمی نخواهد بود.
جوش مخزن پلی اتیلن
بهترین و کارآمد ترین روش برای ترمیم هر گونه آسیب دیدگی در تانکر های پلاستیکی آب، جوشکاری پلی اتیلن است. در این روش از مواد جوشکاری متناسب با جنس مخزن و ابزارهای جوشکاری مخصوص استفاده میشود. به این صورت که قطعات پلاستیکی ذوب شده ای که نوار جوش پلی اتیلنی نام دارد، در اثر یک واکنش شیمیایی با کمک حرارت زیاد، برای جوش خوردن پلاستیک استفاده میشود. این روش مناسب هر گونه شکستگی عمیق و ضخیم است.
چسب مخزن پلی اتیلن
یکی از روش های معمول اما موقت برای تعمیر شکستگی و نشتی های کوچک و کم عمق در مخازن پلاستیکی ( پلی اتیلنی ) استفاده از چسب های مخصوص عایق است. این چسب ها که به اپوکسی یا بتونه نیز شناخته میشوند، برای کارهایی مانند ترمیم ترک های دیواره مخزن استفاده میشود و برای تعمیر سوراخ های کوچک یا نقاطی که شکستگی تحت فشار زیاد آب نباشد مفید خواهد بود.
استفاده از فایبرگلاس و رزین
در صورت وجود سوراخ و یا ترک های ریز در منبع های پلاستیکی آب، میتوان از پارچه فایبرگلاس پلاستیکی و رزین پلی استر برای تعمیر و ترمیم آن بخش استفاده کرد. در این روش لایه ای از رزین و یا پارچه فایبرگلاس را بر روی سطح خارجی بخش آسیب دیده به عنوان درزگیر یا آب بند استفاده میکنند. توجه داشته باشید که این روش روشی موقتی برای ترمیم مخزن آب است و بر اثر فشار زیاد آب ممکن است نشتی مخزن دوباره تکرار شود.
نکات مهم در مورد نحوه صحیح نگهداری مخزن آب
- سطح زیر منبع باید کاملا یک دست باشد، از نصب مخزن آب روی سطح شیب دار، شیاردار و یا نرده ای پرهیز کنید.
- از ضربه زدن به مخزن پلی اتیلنی و آسیب زدن به آن با اجسام نوک تیز و برنده باید خودداری کنید.
- مخازن پلی اتیلنی در برابر گرمای شدید آسیب پذیر هستند. محل نصب مخزن آب را در جایی در نظر بگیرید که دور از گرمای شدید باشد.
- از بسته بودن در مخزن به شکل صحیح اطمینان حاصل کنید زیرا باز بودن در، باعث رشد جلبک میشود.
- از مواد غیر شیمیایی و طبیعی مانند سدیم بی کربنات یا سدیم هیپوکلریت برای تمیز کردن مخزن استفاده کنید.
- برای جلوگیری از آسیب دیدن دیواره مخزن، فاصله مخزن با دیوار و دیگر اجسام باید حداقل ۲۰ سانتی متر باشد.
- بهتر است مخزن های پلی اتیلنی تحت تابش مستقیم آفتاب در طولانی مدت نباشد. اشعه آفتاب پس از مدت های طولانی باعث پوسیدگی پلیاتیلن خواهد شد.
- برای حفظ ایمنی مخازن آب خانگی، از نگهداری مایعات با چگالی بالاتر خودداری کنید. این مواد میتوانند باعث کم شدن دوام و آسیب به ساختار مخازن شوند.
جمع بندی
در مجموع، نشتی مخزن آب ممکن است حتی برای مقاوم ترین مخازن نگهداری نیز رخ دهد. با توجه به این که مخزن های آب پلی اتیلنی نقش بسیار مهمی در ذخیره سازی و نگهداری مایعات دارند. لذا تعمیر و نگهداری صحیح مخزن آب، با نظارت دقیق و رعایت استانداردها در فرایند نصب، مونتاژ و نگهداری آن، بسیار پر اهمیت است. با درنظر گرفتن این نکته در بسیاری از موارد نیازی به تعویض مخزن وجود ندارد و میتوان آن را تعمیر و ترمیم کرد. از این رو در این مقاله روش های مختلف یافتن محل نشت مخازن آب و جلوگیری از نشت آب را به طور کامل بررسی کردیم و نکات مهم در مورد نگهداری از مخازن آب را شرح دادیم. پیشنهاد میشود به راهنمایی های سازنده مخزن در دفترچه راهنما هم توجه کنید.