مخازن قابل دفن دستهای از تانکرهای سه لایه پلی اتیلنی هستند که در زیرزمین جای میگیرند. اکثر این مدل ها به شکل مخزن عمودی میباشد. این تانکرها با لایههای پلی اتیلنی مختلف، یک پوشش محافظتی قوی ایجاد میکنند که از نشت و نفوذ مایعات به خاک جلوگیری میکند. مخازن قابل دفن برای ذخیرهسازی آب، سوخت یا مواد شیمیایی به کار میروند. این تانکرها به دلیل مقاومت بالا به فشار و حرارت، مناسب برای شرایط مختلف اقلیمی هستند. طراحی سه لایه به آنها امکان ذخیرهسازی مایعات با خصوصیات مختلف و جلوگیری از آلودگی یا تغییر در خصوصیات مایع را میدهد. این راهکارها نقش مهمی در حفظ منابع آب، ذخیرهسازی انرژی، یا نگهداری مواد شیمیایی در صنایع مختلف ایفا میکنند و به کاهش اثرات منفی بر محیط زیست کمک میکنند. از پرکاربردترین مخازن قابل دفن میتوان به مدل استیل مخروطی آن اشاره کرد.
فهرست مطالب
Toggleانواع مخازن قابل دفن
در برخی کاربردها، مخازن پلی اتیلن به صورت دفنی در زیر خاک قرار میگیرند و با ضخامت سه لایه تولید میشوند تا مقاومت بالا در برابر نیروهای ناشی از خاک داشته باشند. این مخازن در ذخیرهسازی آب دفنی، سپتیک تانک، نگهداری سیالات شیمیایی و ایجاد سیستم تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرند. در دنیای مخازن قابل دفن زیرزمینی تنوع بسیاری وجود دارد که بر اساس جنس و شکل، به گروههای مختلفی تقسیم میشوند.
- مخازن بتنی دفنی
- مخازن پلی اتیلن مدولار دفنی
- مخزن افقی
- مخازن پلی اتیلن دوجداره دفنی
- مخازن پلی اتیلن کاروگیت
- مخازن عمودی و افقی
- مخازن مخروطی
- مخازن دو و سه لایه
خصوصیات این مخازن شامل مقاومت در برابر اکسیدها و بازها میشود که جلوی واکنش با هر یک از مواد شیمیایی را میگیرد. امکان تغییر محل نصب آنها نیز از دیگر ویژگیهای مهم است، به نحوی که میتوان آنها را بدون مشکل تخلیه کرده و به مکان جدید منتقل کرد. جنس مخزن نه تنها تأثیر زیادی بر مقاومت آن دارد بلکه تعیینکننده موادی است که در آن نگهداری میشوند. همچنین، شکل مخزن امکان انتخاب یک مخزن با کارایی بهتر را با توجه به شرایط محیطی و نیازهای فردی فراهم میکند.
ویژگیهای مخازن پلی اتیلن دفنی
مخازن پلی اتیلن باید دارای مقاومت کافی در برابر فشار خاک باشند تا هنگام دفن، آسیب نبینند. این مخازن با طراحی خاص، قابلیت دفن شدن تا عمق 12 متری را دارند و به دلیل وزن سبک، نصب آنها به راحتی انجام میشود. ساختار مدولار یا چند تکهای این مخازن، با ویژگیهایی همچون مقاومت در برابر اسید و باز، همچنین استفاده از مواد اولیه با گرید غذایی، جایگزینی مناسب برای مخازن فلزی محسوب میشود. پلی اتیلن قابلیت نگهداری از انواع باز و اسید را دارد، بنابراین عدم واکنش آن با مواد شیمیایی، این مخازن را برای نگهداری انواع گستردهای از سیالات مناسب میسازد. ساختار دفنی مخازن پلی اتیلن به گونهای است که امکان تغییر محل نصب آنها وجود دارد، بنابراین نگرانی از جابهجایی و تغییر محل خود را ندارید. برای جابهجایی آنها، تنها کافی است محتوای درون مخزن و اطراف آن را تخلیه کرده و سپس اقدام به جابهجایی آسان آنها کنید.
مخازن پلی اتیلن دفنی مدولار
مخازن پلی اتیلن از پنلهای زیادی تشکیل شدهاند که با افزودن یا کاهش آنها، میتوان ظرفیت مخزن را تغییر داد. برخلاف مخازن معمولی که پس از ساخت ظرفیت ثابت دارند، در مخازن مدولار با افزایش تعداد پنلها میتوان به سادگی ظرفیت مخزن را افزایش داد. این ویژگی مخازن مدولار این امکان را فراهم میکند که ظرفیت مخزن با تغییرات نیازها تطابق یابد. هنگامی که نیاز به عبور از مسیرهایی با دهانه باریک برای نصب مخازن دفنی وجود دارد، مخازن قابل دفن مدولار با پنلهای نازک این امکان را به شما میدهند که به راحتی آنها را از هر فضایی عبور داده و نصبشان کنید. استفاده از پنل در این مخازن باعث میشود که در صورت آسیب، تنها پنل آسیبدیده نیاز به تعمیر پیدا کند و این تعمیرات با سرعت بالایی انجام شود.
مزایای مخازن پلی اتیلن دفنی
مخازن پلی اتیلن دفنی از دو نوع پلی اتیلن با نامهای HDPE100 و HDPE80 ساخته میشوند که به ترتیب با نامهای کاروگیت و دوجداره شناخته میشوند. هر یک از این نوع مخازن دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که به شرح زیر است:
– بدنه تقویت شده و مستحکم
– امکان نصب چندباره
– جابهجایی و نصب آسان
– وجود منهول در ابعاد مختلف برای دسترسی آسان به تمام نقاط مخزن
– امکان افزایش حجم و جایگزینی ماژول
– عدم نیاز به پمپ برای رساندن آب یا فاضلاب به مخزن
– عدم وجود محدودیت در طراحی ورودی، خروجی و…
– امکان ساخت مخزن با توجه به شرایط محل نصب، مانند عمق، تراکم، نوع خاک و…
این مخازن به گونهای طراحی شدهاند که مانند یک مخزن عادی عمل کرده و خطری برای مایع ذخیره شده در آن وجود نداشته باشد. برای استخراج مواد درون مخزن دفنی، عمدتا از پمپ استفاده میشود که قدرت آن با توجه به عمق دفن و دبی مشخص میشود.
سپتیک تانک نوعی از مخازن قابل دفن پلی اتیلن
سپتیک یک نوع از مخازن قابل دفن است که به طور گسترده در تصفیه فاضلاب به کار میرود. در این مخزن فاضلاب وارد شده به وسیله فرایندهای تهنشینی، شناورسازی، و بیولوژیکی تصفیه میشود. از این نوع مخزن قابل دفن بیشتر در واحدهای مسکونی، ویلایی، رستورانها، هتلها و مجتمعهای تفریحی و ورزشی در شهرستانها به کار گرفته میشود. در مکانیسم عمل این مخزن، به این صورت است که پس از ورود فاضلاب، مواد معلق و ذرات خارجی به دلیل وزن بیشتر به سمت پایین حرکت کرده و تهنشین میشوند. همچنین روغن و چربیها به دلیل وزن کم به سمت بالا شناور میشوند. مواد تهنشین شده در کف مخزن یک لایه از لجن ایجاد میکنند که فرایندهای بیولوژیکی بر روی آنها اجرا میشود و باعث تجزیه مواد آلی و تصفیه فاضلاب میشود. پس از این مرحله، پساب از طریق دیواره جداکننده به قسمت دوم مخزن وارد میشود و ذرات بسیار ریز چربی و روغن که هنوز در فاضلاب باقی ماندهاند، روی سطح شناور میشوند. در نهایت، آب زلال از طریق لوله خروجی از مخزن خارج میشود.
مخازن قابل دفن از چند لایه ساخته میشوند؟
مخازن قابل دفن پلی اتیلن همگی از سه لایه ساخته میشوند؛ لایههای داخلی و خارجی آنها به رنگ سفید و لایه میانی به رنگ مشکی است. انتخاب لایه مشکی در میان لایههای مخازن پلی اتیلن به منظور جلوگیری از عبور نور به داخل مخزن و رشد جلبک و باکتری صورت گرفته است. ضخامت بالای لایه مشکی و خلوص مطلوب آن باعث میشود تا کیفیت و سلامت محتویات درون مخازن به بهترین شکل حفظ شود.
در مخازن مخصوص ذخیره آب، وجود لایه داخلی سفید باعث میشود تا محتویات درون مخزن با یک سطح بهداشتی در تماس باشد؛ رنگ، بو و مزه محتوا تغییر نکرده و به بهترین نحو حفظ میشود. لایه خارجی نیز معمولاً از رنگ سفید تهیه میشود تا حداقل جذب گرما را داشته باشد و به خنک ماندن محتویات درون مخزن کمک کند.
این مخازن به عنوان یکی از اولین و تنها دستهای از مخازن قابل دفن از جنس پلی اتیلن با نشان ملی استاندارد معتبر شناخته شدهاند. این نشان ملی نشاندهنده کیفیت بسیار بالای آب ذخیره شده در این مخازن است. برای ذخیرهسازی آب آشامیدنی در باغها و ویلاها، مخازن پلی اتیلن سه لایه گزینهای مناسب هستند؛ زیرا توانایی حفظ کیفیت مایعات و محتویات خوراکی را در طولانی مدت دارند. همچنین، در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاوم بوده و در شرایط آب و هوایی مختلف به خوبی عمل میکنند.
جمع بندی
تمامی مخازن قابل دفن با تحمل دماهای بین ۵۵ درجه سانتیگراد بالاتر از صفر و تا ۴۰ درجه سانتیگراد منفی، بدون آسیبدهی کار میکنند. با توجه به تنوع در طراحی و ساخت مخازن قابل دفن پلی اتیلنی برای نگهداری سیالات با چگالیهای مختلف توصیه میشود قبل از خرید، چگالی مایع مورد نظر را اندازهگیری کرده و سپس مخزنی با ضخامت کافی برای تحمل جرم ماده مورد نظر را انتخاب کنید. این اطلاعات مهم به شما کمک میکند تا مخازن پلی اتیلن دفنی را انتخاب کنید که با توجه به نیازهای شما از لحاظ ضخامت و مقاومت مناسب باشد.